Numar Curent | Arhiva | Pliante | Contact | Abonare
 
 Identificarea starii de uzura a lagarelor cu traductoare de vibratie
Vasile Enache - 0722 322 507


 HANSFORD SENSORS (din editia electronica Octombrie E-news a firmei HANSFORD SENSORS)
Inginerii de intretinere cunosc de multa vreme beneficiile monitorizarii vibratiilor. Totusi, virtutile acestei abilitati nu sunt apreciate intodeauna de catre colegii lor din exploatare si in cazurile in care avertismentele date corect in urma monitorizarii sunt ignorate la toate nivelele, rezultatele pot fi, adesea, catastrofale.

O astfel de situatie ne-a fost raportata de catre unul dintre clientii nostri in cursul saptamanii trecute. Seful unei echipe de intretinere a contactat direct pe unul dintre clienti pentru a avertiza asupra posibilitatii de aparitie a unei avarii, situatie identificata prin masuratorile curente.

Este vorba despre o aplicatie de proces: echipa de intretinere a descoperit ca lagarul unei role a unei benzi transportoare a capatat o uzura accentuata intr-o perioada scurta de timp.

 HANSFORD SENSORS

Departamentul de productie a decis ca, in loc sa declanseze oprirea neplanificata a instalatiei, pe baza avertismentului echipei de intretinere, sa se continue functionarea conveiorului pana la data planificata pentru revizie. Data opririi programate pentru revizie era planificata pentru cca 3 saptamani de la data observarii avariei lagarului.

In mod firesc, echipa de intretinere a fost ingrijorata de posibilitatea unei avarii. Pentru a evidentia starea de fapt, au fost solicitate in regim de urgenta traductoare de tip HS-423 duale: o iesire 4-20 mA proportionala cu acceleratia, pentru achizitie in PLC si o iesire AC pentru achizitie intr-un sistem de analiza date. Acestea au fost livrate rapid (in 24 de ore) si montate pe lagarele conveiorului, care fusesera diagnosticate deja cu grad de uzura ridicat, aceasta oferind conducerii tehnice avertizarea in timp real in cazul in care situatia urmeaza sa se degradeze. Pe masura ce data opririi planificate se apropia, nivelele indicate de traductorul de vibratie s-au dublat. Traductorul HS423 fiind conectat direct la monitorul din cabina de comanda, s-a transmis un semnal de alarma prin care se atentiona depasirea parametrilor stabiliti initial pentru functionarea in siguranta. Aceste determinari au fost inregistrate si intr-un data-logger portabil apartinand sectiei.
Nivelele inregistrate au crescut substantial in ultimele ore dinaintea avariei - cum se vede in diagrama prezentata mai jos.

 HANSFORD SENSORS
Din nefericire, operatorii nu au tinut cont de avertizarile de alarma si au continuat exploatarea conveiorului, sperand ca acesta sa reziste pana la data programata pentru oprire. Ca urmare, rulmentii s-au deteriorat catastrofal, rezultand aprinderea unor parti si costuri mari datorita pagubelor aferente.

De asemenea, a fost pusa in pericol viata unor lucratori.

Aceasta a dus la reparatii costisitoare, la un munte de referate si note explicative, rapoarte, investigatii asupra cauzelor incendiului si bineinteles la oprirea conveiorului pentru mult mai mult de 24 de ore.

Expresia veche "mintea cea de pe urma" are o ilustrare excelenta in acest caz, dar trebuie cel putin invatata o lectie valoroasa.
Din fericire, nimeni nu a fost grav ranit.

Munca grupei de intretinere a fost pusa in valoare; s-a evidentiat cat de important este rolul ei in sustinerea in conditii de siguranta si cu costuri rezonabile a functionarii instalatiilor.

S-a verificat inca o data ca este mult mai ieftin sa previi decat sa repari.

Urmarirea permanenta a starii de functionare a masinilor poate sa conduca si la prelungirea duratei de exploatare, evitand excesul de opriri planificate, cauzata de exploatarea excesiv de prudenta a instalatiilor.
     SyscomInfo, Octombrie 2010 (download PDF)
 
Numar Curent | Arhiva | Pliante | Contact | Abonare | Dezabonare
SYSCOM 18
This site uses cookies to analyse traffic. Cookies politics