Numar Curent | Arhiva | Pliante | Contact | Abonare
 
 Sistem de automatizare si SCADA la instalatia de producere a biodieselului
Valentin Andronache -


In luna noiembrie a acestui an, SYSCOM a finalizat punerea in functiune a sistemului de automatizare aferent instalatiei de producere a biodieselului de la societatea BIODIESEL ROMANIA SRL din localitatea Comanesti, Jud. Bacau.

 BIODIESEL  BIODIESEL

Acest combustibil sintetic lichid, care se obtine din uleiuri vegetale si grasimi animale, se poate folosi in substituirea totala sau partiala a motorinei provenite din rafinarea petrolului.

 BIODIESEL

Avand in vedere caracterul nepoluant, Uniunea Europeana a impus ca, pana in anul 2020, 20% din combustibilul folosit sa fie bio.
Biodieselul, datorita performantelor lui, superioare motorinei, atrage interesul producatorilor si investitorilor din Romania si din intreaga lume.


 BIODIESEL

Tehnologia din acest domeniu se dezvolta intr-un ritm accelerat, in toate tarile lumii, in mare parte drept urmare a nepoluarii atmosferei.
Biodieselul
. Nu este poluant - emisiile sale de hidrocarbon si dioxid de carbon sunt neutre
. Nu contine sulf
. Nu este toxic
. Este biodegradabil - utilizeaza materii prime regenerabile si nepoluante.

 BIODIESEL

Acest inlocuitor ecologic al motorinei se obtine din uleiuri vegetale de floarea- soarelui, soia, rapita, palmier, maslin etc.
Obtinerea biodieselului se face printr-un procedeu de transesterificare. Acest procedeu se realizeaza intr-un reactor, unde, la o anumita temperatura, in prezenta unui catalizator si a unui alcool, are loc reactia prin care uleiul vegetal se transforma in biodiesel.

La societatea comerciala BIODIESEL ROMANIA SRL, un partener de succes in industria biodieselului, automatizarea procesului tehnologic a fost realizata de firma noastra.

 BIODIESEL

Utilizand automatele prograbile UNITRONICS din seria V570 si V130, SYSCOM a realizat sistemul de monitorizare si conditionare a pornirii liniei tehnologice de centrifugare, filtrare uscata, purificare, eliminarea metanolului din biodiesel-glicerina si depozitare biodiesel si glicerina.

Automatele programabile folosite permit controlul automat al procesului in lipsa operatorilor.

 BIODIESEL

Sistemul de automatizare asigura functionarea instalatiilor conexe ale liniei de producere a biodieselului:

. Buffer-ul de biodiesel
. Centrifuga de separare a glicerinei
din biodiesel
. Buffer-ul de biodiesel centrifugat
. Buffer-ul de biodiesel filtrat
. Filtrul cu placi
. Recuperatorul de metanol din biodiesel
. Condensorul de metanol
. Bazinul de metanol recuperat
. Buffer-ul de glicerina
. Recuperatorul de metanol din glicerina
. etc.

 BIODIESEL

Sistemul permite, in acelasi timp, si monitorizarea continua a parametrilor tehnologici aferenti utilajelor aflate in fluxul tehnologic:

. centrala de detectare metanol
. filtrul florentin
. rezervorul tampon de metoxid
. rezervorul de biodiesel purificat
. compresorul de aer
. centrala termica
. chiller-ul pentru condensarea vaporilor de metanol
. etc.

 BIODIESEL

Sistemul SCADA implementat permite monitorizare si controlul procesului de la distanta, prin intermediul aplicatiei software implementate in camera de comanda.

Aplicatia SCADA permite monitorizarea in timp real a parametrilor si ofera operatorilor posibilitatea de a da comenzi de la distanta. Prin intermediul ecranelor sinoptice, operatorii pot urmari cu usurinta fluxul tehnologic si pot interveni, de la distanta, in cazul in care este necesar acest lucru.

 BIODIESEL

Aplicatia permite inregistrarea si arhivarea valorilor parametrilor tehnologici. Urmarirea acestor parametrii este posibila atat sub forma grafica, prin intermediul paginilor de trend-uri, cat si sub forma tabelara, prin intermediul rapoartelor generate in format excel.

 BIODIESEL

Operatorii pot cu foarte mare usurinta sa gestioneze alarmele si evenimentele aparute in sistem. Aplicatia SCADA realizata de SYSCOM prezinta doua pagini speciale pentru alarme: o pagina de alarme curente si o pagina de istoric alarme.

 BIODIESEL

In pagina de alarme curente sunt afisate alarmele active, neluate la cunostinta, iar in pagina de istoric alarme raman salvate toate alarmele, indiferent de starea lor, indiferent daca au fost sau nu luate la cunostinta.

Inginerii SYSCOM vin in intampinarea nevoilor clientilor cu solutii dedicate pentru monitorizarea si controlul proceselor industriale, realizand aplicatii SCADA diverse, de la cele simple pana la cele mai complexe.
     SyscomInfo, Decembrie 2010 (download PDF)
 
Numar Curent | Arhiva | Pliante | Contact | Abonare | Dezabonare
SYSCOM 18
This site uses cookies to analyse traffic. Cookies politics